Martha de Graaff


Al zo lang ik me kan herinneren, ben ik gefascineerd door menselijk gedrag. Waarom doen mensen wat ze doen? Hoe maken ze het zich ingewikkeld? Waar eindigt normaal en begint ‘raar’? Hoe kun je gedrag voorspellen? Het menselijk gedrag is voor mij blijvend een interessant studie-object.

 
Mijn moeder was psychiatrisch verpleegkundige en als kind van 6 jaar hing ik aan haar lippen als ze vertelde wat ze vroeger had meegemaakt. Ik leerde al vroeg ook de alternatieve hulpverlening kennen doordat mijn moeder mij en mijn gehandicapte zusje meenam naar de Japanse geneesheer en de magnetiseur. 
Wat me opviel, toen ik later ook zelf in de reguliere zorg werkte (de afkick-kliniek, het psychiatrisch ziekenhuis, de gehandicaptenzorg), was dat reguliere hulpverleners en alternatieve hulpverleners elkaar exact hetzelfde verwijten: Ten eerste vinden beiden partijen elkaar geldkloppers en ten tweede vinden ze elkaar onkundig in hun vak. Maar mijn ervaring was juist dat zowel de reguliere als de alternatieve zorg hun eigen kwaliteiten en meerwaarde hebben. 
  

In mijn werk vind ik het belangrijk maatwerk te leveren. Dat betekent dat ik mijn theoretische achtergrond van systemisch werken, psychologie en psychiatrie uiteraard meeneem, maar het blijft altijd belangrijk om ieder mens en iedere situatie met nieuwe ogen te bekijken. Kennis is dienend en niet sturend. Uiteindelijk gaat het erom wat helpend is.  


Ik volgde diverse opleidingen, waaronder Sociaal Pedagogisch Werk, Journalistiek, systemisch werk en uiteenlopende workshops: van familieoptellingen bij verschillende opleiders tot aan handanalyse en gelaatskunde. Om me blijvend te ontwikkelen bezoek ik regelmatig diverse trainingen en docenten.