Veel gestelde vragen

Wat is een systeem?

Created with Sketch.

Een systeem kan een familie zijn, maar ook een groep vrienden, een team collega’s, de inwoners van een land, zelfs organen binnenin een persoon kun je zien als systeem.  Bij systemisch werk is de centrale vraag: ‘Hoe verhoudt het een zich tot het ander?’ Een individu of een probleem staat niet op zichzelf, maar is met onzichtbare haakjes en draden verbonden met verschillende elementen. Als je aan een draadje trekt, dan brengt dat het hele systeem in beweging. 

Wat is een opstelling?

Created with Sketch.

Tijdens een opstelling breng je de elementen die verbonden zijn aan jouw wens of probleem in beeld, waardoor het onderliggende patroon letterlijk zichtbaar en voelbaar wordt. 
In een individuele sessie werk ik met poppetjes of voorwerpen. Tijdens een workshop in groepsverband zijn andere mensen de betreffende elementen (bv. een persoon of gevoel) om het systeem te representeren. Je gaat zien wat jouw rol is in het geheel en wat er nodig is om andere keuzes te kunnen maken. 
De familieopstelling is de meest bekende opstellingsvorm omdat het systeem van herkomst het meest vormende systeem is.  

Moet ik mijn hele familie meenemen als ik een familieopstelling wil doen? 

Created with Sketch.

Nee, die mag je thuis laten. De representanten (mensen of voorwerpen) vertegenwoordigen jouw familieleden.  Je kan een familieopstelling zowel in een groep als individueel doen. 

Is een opstelling doen zweverig? 

Created with Sketch.

Ja en nee.
Ja, omdat er geen keihard wetenschappelijk bewijs is hoe en waarom het werkt. Een deel is te verklaren, maar een deel ook niet. 

Nee, omdat het blootleggen en accepteren van de realiteit een belangrijk onderdeel is van een opstelling en de realiteit is zelden zweverig. Tijdens een opstelling ga ik jouw zaak niet met ‘positief denken’ opfleuren. Het is wat het is en daar doen we het mee. 

Hoeveel sessies heb ik nodig om van mijn probleem af te komen?

Created with Sketch.

Ik geloof in een realistische aanpak met realistische doelen en verwachtingen. Hoe complexer een verhaal, hoe meer tijd en aandacht het nodig heeft. Soms is het gewoon hard weken en soms heb je een meevaller en helpt een eenvoudig inzicht je al enorm verder. Er zijn mensen die één keer komen en weer een tijd lang vooruit kunnen. Anderen komen een paar maanden lang één keer in de twee weken. Elk mens en vraagstuk is anders. Samen kijken we wat jij nodig hebt.

Ben jij iemand die mij gaat vertellen dat ik positiever moet denken?

Created with Sketch.

Er is niets mis met een optimistische houding, maar ik geloof niet in een opgejaagde positiviteit. In een opstelling probeer ik zoveel mogelijk een neutraal of een realistisch standpunt in te nemen. 

Het realisme is het nieuwe positivisme. 

Kan iedereen representant zijn? 

Created with Sketch.

Ja, iedereen kan representant zijn in een groepsopstellingen. De één heeft er meer feeling mee dan de ander, maar dat geldt ook voor voetballen, autorijden en zingen onder de douche. 

Is het belangrijk dat we elkaar aardig vinden?

Created with Sketch.

We hoeven geen vrienden te worden, maar je moet als klant wel een klik met mij voelen. En ik met jou. Anders heeft mijn werk weinig zin. Elke opsteller heeft zijn of haar eigen karakter en stijl. Kijk dus goed wat bij jou past.

Kan ik de kosten van het gesprek declareren bij mijn zorgverzekering?

Created with Sketch.

Dat is helaas niet mogelijk.

Ik loop al bij een coach/psycholoog. Kan ik dit ernaast doen? 

Created with Sketch.

Een opstelling kan een waardevolle aanvulling zijn op een therapie of coachingstraject dat je al volgt. Ik raad je wel aan om je behandelaar of coach op de hoogte te stellen van je plannen en je voortgang. 

Ben jij coach geworden omdat je zoveel hebt meegemaakt in je leven?

Created with Sketch.

Ik heb een gemiddeld leven gehad tot op heden. Met de nodige leukheid en mijn eigen portie problemen. De reden waarom ik systemisch coach ben geworden, is omdat ik dit oneindig interessant vind en het ook nog eens goed kan. 

Waar ligt Monster?  

Created with Sketch.

Monster ligt aan de kust, tussen Den Haag en Hoek van Holland in. Monster valt onder het Westland, een plek in Nederland waar heel veel kassen staan. Mocht je naar mij toe rijden, dan kun je voor een paar euro groenten en bloemen kopen in stalletjes langs de kant van de weg en na onze sessie een strandwandeling maken. Mijn stamkroeg, strandtent The Coast, is op 10 minuten loopafstand van de praktijk, hij staat óp het strand en is 12 maanden per jaar open.  
(Nee, ik krijg geen commissie.)